Cele mai bune saltele ortopedice

Cele mai bune saltele ortopedice

Foarte multe persoane au probleme de sănătate și nu pot alege orice saltea pentru dormit. Faptul că o saltea este ieftină, nu înseamnă că ne va ajuta să avem un somn plăcut, relaxant și... cel mai important lucru: odihnitor.

Cum alegem cele mai bune saltele de pat?

Știai că oamenii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au 30% șanse să trăiască mai puțin? Nici cei care dorm mai mult de 9 ore nu sunt privilegiați. Același sondaj îi includ și pe ei.

Cand trebuie sa schimbi salteaua? 4 semne că trebuie să îți schimbi salteaua:

  • nu te poți odihni bine
  • te trezești cu dureri de spate, amorțit. (Trebuie luat în calcul și faptul că nu faci mișcare suficientă pe timpul zilei).
  • salteaua s-a deformat în zona în care dormi
  • ai o saltea de pat de peste 7 ani

Care sunt cele mai bune saltele? Cum știm să o alegem una și care sunt criteriile principale?

Ce tipuri de saltele avem pe piață:

  • saltele cu arcuri
  • saltele de burete/spumă memory
  • saltele cu arcuri împachetate individual
  • saltele de burete/poliuretan
  • saltele ortopedice

Clasicele saltele cu arcuri sunt disponibile aici.

Tehnologia de fabricare a saltelelor cu arcuri, a evoluat foarte mult. Chiar au apărut modele foarte performante. Bineînțeles că și prețul crește odată cu tehnologia. Sunt mai multe criterii: în funcție de tipul arcului, de numărul de spire sau dacă sunt sau nu izolate arcurile.

Saltelele pe arcuri iti ofera urmatoarele beneficii:

  • daca partenerul are o greutate mai mare, te "separi" de mișcările lui
  • durata de viață este mare
  • permit circularea aerului
  • nu trebuie să le întorci în sezon

Saltele cu spumă, disponibile aici:

Sunt realizate dintr-un material ce are o elasticitate foarte bună. Această spumă este destul de rezistentă în timp și poate susține o greutate mare. Sigur că, dacă le comparăm cu cele pe arcuri, ne vom da seama că cele cu spumă nu sunt atât de durabile.

Avantaje găsim destul de multe:

  • coloana vertebrală va fi "liniștită"
  • te poți mișca în voie în pat pentru că se adaptează corpului
  • sunt hipoalergenice (nu produc alergii)

Prețurile pentru astfel de saltele difera, în funcție de mai multe criterii. Saltelele cu memory foam, sunt realizate dintr-un material vasco-elastic. Acesta se pliază după corp, se adaptează la forma lui. Este bine ca acestea să aibă minim 4 cm de strat de memorie.

Cum știi că o saltea ți se potrivește?

S-au făcut foarte multe studii, mai ales pentru persoanele care au probleme de sănătate. În primul rând, acestea trebuie să fie atente la ce saltea să cumpere sau cele predispuse la anumite boli ale oaselor, ale spatelui.

Dar nu uitați ceva: un somn bun începe cu o saltea de calitate. Nu trebuie să investim o căruță de bani și să avem impresia că, automat, vom avea cel mai liniștit somn. Nu întotdeauna mai scump înseamnă și mai bun. Pana la urma, cel mai important lucru este sa alegi salteaua corect, in conformitate cu caracteristicile corpului tau.

Din ce material ar fi recomandat să alegem salteaua?

Avem foarte multe categorii de saltele pe piață:

  • saltea cu arcuri
  • saltea din spumă
  • saltea din latex

Pentru cei care doresc saltele mai ferme atunci va trebui să se orienteze spre cele cu arcuri. Pentru un confort superior ar trebui să vă orientați spre cele cu memorie.

Dimensiunile saltelei de dormit:

Dacă aveți un pat deja și vreți să schimbați salteaua trebuie să vedeți dimensiunile celei vechi. Cele mai comune sunt:

  • 160 x 200 cm
  • 180 x 200 cm

Dacă încă n-ați achiziționat patul este bine să stiți ca este recomandat ca patul să aibă 15-20 de cm mai mult decât înălțimea ta. Referindu-ne la grosimea saltelei, eu cred că 18-20 de cm grosime ar fi mai mult decât suficient.

Husa de protecție

Au început să fie tot mai multe astfel de variante, ce vă ajută să vă protejați salteaua foarte bine. Ar fi bine ca aceasta să poată proteja și împotriva microorganismelor. În felul acesta ați evita aculumarea de praf și eventualele reacții alergice. E util să vă orientați spre un model cu o față pentru iarnă și una pentru vară. Sau chiar 2 diferite, dacă vă permite bugetul și spațiul din casă. Cea pentru vară să fie din bumbac, iar cea de iarnă din lână sau substituți.

Recomandarea generală ar fi să vă orientați spre husele impermeabile, chiar dacă sunt ceva mai scumpe. Întreținerea saltelei va fi alta cu ajutorul unei banale huse.

Top saltele pentru pat

Este dificil să facem un top pentru saltele. Până la urmă discutăm despre o alegere personală. Ea trebuie să se potrivească nevoilor tale. În plus, trebuie să fie antialergică, antibacteriană ca să evităm anumite afecțiuni.

Iată mai jos câteva lucruri interesante.

Saltele pentru persoane de sub 80 de kg

Orientați-vă spre modele superortopedice, le gasiti aici.

Dacă nu doriți să vă orientați spre aceste modele puteți să vă orientați spre cele cu arcuri împachetate individual, aici.

Saltele pentru persoane cu greutate de 100-120 de kg

În categoria asta ar trebui să ne îndreptăm spre modele mai rigide. Se numesc și superorotpedica lux. Ceva modele interesante sunt aici.

Care este poziția pe care trebuie să o avem când dormim?

În funcție de cum dormim putem să trasăm și câteva criterii de alegere, față de cele de mai sus. De exemplu, dacă dormi pe spate ai nevoie de o saltea mai dură, care să poată susține corect corpul, umerii sau chiar zona lombară.

Dacă dormi mai mult pe lateral, pe-o parte, este bine să alegi saltele mai moi. Eh, problema se pune atunci când sunteți 2 persoane și sunteți diferite. Atunci chiar încep căutările serioase.

În cazul în care, in majoritatea timpului dormi pe burtă ai nevoie de o saltea tare. Te va ajuta ca spatele și coloana să nu aibă probleme. Pe lângă aspectul acesta vei putea să eviți tensionarea gâtului.

Apropo de acomodarea cu salteaua. În cazul în care v-ați luat o saltea de pat trebuie să știți că trebuie să se obișnuiască și corpul cu aceasta. Undeva la 10-12 zile trebuie să dormiți pe saltea pentru a vedea dacă salteaua este, cu adevărat, bună.